W zdrowym ciele, zdrowy duch- wywiad z Adamem Jasztalem, dietetykiem z firmy AJD

Siłownie, treningi fitness czy joga- coraz chętniej dbamy o dobrą kondycję swojego organizmu. Najważniejszym elementem wpływającym nie tylko na sylwetkę, ale też samopoczucie, czy przede wszystkim zdrowie, jest odpowiednio dobrana dieta. O dobrych nawykach żywieniowych opowiedział nam Adam Jasztal, dietetyk z firmy AJD.

Kto powinien zwrócić się o pomoc do dietetyka?

Każdy. Dobrą zasadą zdrowego stylu życia jest profilaktyka. W tym ujęciu każdy z nas powinien choć raz w życiu spotkać się i porozmawiać z dietetykiem o własnym trybie żywienia. Możliwe, że dopiero po konsultacji znajdziemy pewne niedociągnięcia, które wymagają zazwyczaj niedużej korekty. 

Jakie cechy powinien mieć dobry dietetyk?

Najlepiej, jeżeli dietetyk stosuje zasady które sam ustala. Mam zwyczaj w pracy z młodymi adeptami dietetyki stosować zasadę, iż jeżeli coś ustaliłeś wykonaj to sam w domu. To daje także ogląd na pracę naszych pacjentów nad sobą i jakie tak na prawdę mają do tego możliwości. Zarówno te finansowe jak i czasowe. 

Zdrowy styl życia jest coraz popularniejszy- czy w Państwa pracy jest to również zauważalne?

Tak, coraz więcej osób zgłasza się nie po plan w przebiegu jednostki chorobowej lub dietę redukcyjną, a po ustalenie zdrowych zasad, które będą mogli zastosować w aktualnie prowadzonym stylu życia.

Czy są jakieś produkty spożywcze lub potrawy, które w większości diet są surowo zabronione lub bardzo polecane?

Oczywiście. M.in produkty wysoko przetworzone (np. niektóre produkty instant), a także produkty bogate w substancje mogące szkodzić. Dobrym przykładem jest tutaj antyzbrylacz w soli kuchennej (żelazocyjanek potasu) z którego w żołądku powstaje cyjanowodór. Bardzo polecanym produktem zawsze będzie woda. 

Mówi się „Jesteś tym co jesz” – ile jest w tym prawdy?

Śp. ks. prof. Józef Tischner powiedział, że są trzy prawdy. Podobnie jest w temacie zdrowego stylu żywienia. Jeżeli będziemy spożywali zdrowe produkty, ale nie będą one odpowiednio dobrane do naszego trybu życia, w który wchodzi np. praca fizyczna, doprowadzi to do pogorszenia stanu zdrowia, a nie jego poprawy, lub jeżeli dieta nie będzie dopasowana do jednostki chorobowej. Tak samo jeżeli będziemy spożywać zbyt duże ilości pożywienia, w efekcie może to doprowadzić do zwiększenia masy ciała, a dalej do nadwagi i otyłości. Jeżeli natomiast będziemy korzystać z wygodnej diety opartej na półproduktach i „szybkim” jedzeniu może wywołać to różnego rodzaju choroby. Niechlubnie dobrym przykładem mogą być choroby cywilizacyjne, a jedną z nich próchnica, która może wywołać poważne reperkusje zdrowotne. 

Wykop!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




*