Grunt to gotować ze smakiem. Wywiad z Moniką Kordalską z restauracji Wirtuozi Smaków

Jak zaczęła się Państwa przygoda z tworzeniem tradycyjnych, polskich potraw?

Jak sama nazwa wskazuje tradycyjnie przechodziło to z dziada pradziada, w mojej rodzinie są korzenie gastronomiczne, ponieważ mój dziadek był znakomitym cukiernikiem, a rodzice prowadzili bistro stąd moje zamiłowania do kuchni Polskiej.

Jaki jest sekret tworzenia smacznych, polskich dań? Czy jest jakiś tajemniczy składnik bez którego nie da się obyć podczas gotowania?

Sekretem każdej kuchni jest pasja kucharza, który jest otwarty na krytykę innych co potrafi przełożyć na talerz. Oczywiście mam kilka swoich ulubionych przypraw, ale najważniejsze jest serce i prostota.

Czy dla restauracji kluczowe jest łączenie dań regionalnych z kuchniami z innych części świata, czy podczas gotowania inspirują się Państwo też daniami z innych krajów?

Dla restauracji najważniejsze jest gotowanie ze smakiem i powtarzalność tego smaku w każdej potrawie bo to na nią goście powracają, niezależnie czy to kuchnia polska czy innej narodowości.

Jak wygląda wybór dostawców produktów, aby zachować świeżość dań?

Dziś na rynku jest bardzo wiele dostawców, co powoduje dużą konkurencje wśród nich, a to przekłada się na wysoką jakość sprzedawanych produktów. Ważne są też częste dostawy aby zachować świeżość.

Jakie są największe wyzwania w branży gastronomicznej?

Najtrudniej dogodzić wszystkim gościom, gdyż gotujemy dla tak szerokiego wachlarza gości, od robotników przez pracowników umysłowych, na dzieciach skończywszy, że znaleźć złoty środek dla wszystkich jest chyba niemożliwe.

Wykop!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




*