Wegeneracja: smacznie i zdrowo – wywiad

„Dieta wegańska jest bardzo zdrowa, jednak, jak w każdym sposobie odżywiania posiłki muszą być zbilansowane. W Wegeneracji stawiamy na wariacje wegańskie na temat kuchni polskiej oraz burgery” ~ Kamilla Newbery, Wegeneracja


O zdrowym odżywianiu, mitach związanych z kuchnią wegańską i o restauracji Wegeneracja z Kamillą Newbery rozmawiał Kamil Kuchta.

1. Wiele osób mówi mi, że dieta wegańska jest nie zdrowa? Jak odżywiać się zdrowo i być weganinem?

Dieta wegańska jest bardzo zdrowa, jednak, jak w każdym sposobie odżywiania posiłki muszą być zbilansowane. Wegańskie posiłki zwykle zawierają dużo białka, trzeba pamiętać o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej ilości pozostałych składników odżywczych, jak np. żelazo, błonnik czy aminokwasy. Składniki odżywcze zawarte w zielonych częściach roślin, strączkach, ziarnach czy owocach są o wiele lepiej przyswajalne niż te w mięsie.

2. Czy da się zastąpić mięso i nabiały zamiennikami?

Oczywiście, są to np. tofu, soja, ciecierzyca, „mleka” i „śmietany” roślinne, kasza jaglana, orzechy, olej kokosowy.

3. Ale czy samymi warzywami można się najeść?

W skład diety wegańskiej wchodzi więcej produktów niż warzywa. Są to ziarna słonecznika czy dyni, sezam, różnego rodzaju orzechy, ogromna różnorodność kasz, tofu, soja. Oczywiście, jak najbardziej można się tym najeść do syta i długo nie odczuwać głodu. Potwierdzą to z pewnością nasi klienci J

4. Czym wyróżnia się Wegeneracja?

Stawiamy na wariacje wegańskie na temat kuchni polskiej oraz burgery. Sosy, majonez wegański, śmietanę, bułki do burgerów oraz wszystkie dania robimy na miejscu, ze świeżych składników. Większość naszych dań to potrawy bezglutenowe. Oferujemy też ciasta i desery. Od poniedziałku do piątku, w godzinach 12.00 do 15.00 przygotowujemy lunch składający się z zupy i dania głównego. Od osób, które odwiedzają nas „z ulicy” słyszymy często, że skierował ich do nas zapach świeżo przyrządzanych potraw.

5. Jakie najciekawsze potrawy znajdują się w menu Wegeneracji?

Z reakcji klientów jest to Burger Jamie, w skład którego wchodzi komosa ryżowa i różne rodzaje fasoli. Ciekawość wzbudza Kaczka Dziwaczka czy Bez Stroganoff, na bazie soi, długo gotowanej i marynowanej w naszych „tajnych” marynatach. Mamy też kilka hitów lunchowych jak Zupa Kolenderska z dużą ilością świeżej kolendry, mielone KalafioroLove, pyzy ziemniaczane z soczewicą czy bigos z cukinii z wędzonym tofu. Ze słodkości klienci najbardziej interesują się ciastem Banoffee Pie czy tartą z czekoladowym kremem z awokado.

Wykop!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




*