Łazienka koło Warty

Rozstrzygnięto konkurs architektoniczny dotyczący opracowani koncepcji budynku toalety publicznej w Starym Korycie Warty w Poznaniu. Z bliska 300 zgłoszeń zwyciężczyniami okazały się panie – Ewa Grządki i Anna Grządki z Warszawy.

Jak można było przeczytać w uzasadnieniu wyboru zwycięskiego projektu: Koncepcja zakłada skromną obecność pawilonu z podzieloną na duże części kubaturą. Ściany, wyposażone w elewacje kinetyczną, stwarzają ruchome tło, dyskretnie odwołujące się do efektów, jakie daje zieleń. Zadaszony pasaż oferuje pożądane połączenie widokowe w obrębie miasta. Dodatkowy program funkcjonalny – wypożyczalnia sprzętu sportowego wraz z toaletami, będą stanowić pożądane uzupełnienie rekreacyjnego potencjału rozwijającego się terenu, na którym na początek zaproponowano przylegające do pawilonu boisko sportowe. Projekt, dzięki powściągliwości zastosowanych środków architektonicznych, stwarza możliwość dobrego rozpoczęcia rewitalizacji terenu Starego Koryta Warty”. 

 

Wykop!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie pojawi się na stronie.




*